Nieuwsberichten

Verkeerseducatiedag op Emma: Verantwoordelijkheid leren nemen door te doen

Geplaatst op 6 december 2009

 

‘Al bereiken we slechts 30% van de leerlingen, dan ben ik meer dan tevreden’, zegt Lou Schurer, coördinator van de verkeerseducatiedag die afgelopen woensdag en donderdag voor de tweedejaarsleerlingen van Emma onderbouw werd georganiseerd. Door het volgen van verschillende workshops werd de leerlingen duidelijk hoe zij in verschillende verkeerssituaties dienen te handelen.

Lou Schurer: ‘Wij vallen de kinderen niet lastig met lange verhalen waarin wij hen voorschrijven wat ze onder bepaalde verkeersomstandigheden moeten doen, omdat we weten dat een dergelijke aanpak niet werkt. Door het volgen van de workshops die op een realistische leest geschoeid zijn, ervaren de kinderen, door actief bezig te zijn, waarom bepaald gedrag wenselijk is.’

 

Leerlingen leggen op een skelter een parcours af. Voordat zij vertrekken, krijgen zij een bril op waardoor zij ervaren hoe het gezichtsvermogen is van iemand die te veel alcohol heeft genuttigd. Acteurs spelen wat er kan gebeuren wanneer iemand zich agressief opstelt in het verkeer, op een bromfietssimulator ervaren de kinderen hoe belangrijk het is om het voertuig onder controle te hebben, door het deelnemen aan een partijtje rolstoelbasketbal realiseren de leerlingen zich welke beperkingen het moeten gebruikmaken van een dergelijk hulpmiddel met zich meebrengt, bromfietshelmen worden getest en via een korte EHBO-cursus leren ze hoe te handelen na een ongeluk. De leerlingen zijn dolenthousiast.

 

Lou Schurer kan gerust zijn: zijn missie is meer dan geslaagd!     

 
© Emmacollege 2015.